Det finns ingen succé utan 'misslyckanden'.

20190416_114231 (1).jpg

Det finns ingen succé utan misslyckanden. Jag gillar inte ordet misslyckande -jag vill hellre kalla det resultat. Men jag hörde dessa ord på en podd jag lyssnade på igår. Det är så lätt att vi jämför oss med någon som redan är framme. Som redan redan har ‘lyckats’. Men ofta ligger det mycket fokus och arbete bakom. Och många så kallade ‘misslyckanden’ på vägen. Det flyger liksom inga stekta sparvar i munnen på oss utan vi behöver gå upp varje morgon, kavla upp ärmarna och göra vårt bästa. Jag som håller på att få igång mitt företag kan ibland känna att nä, nu ger jag upp. Jag har ju inte lyckats ännu! Men här gäller det att vara realistisk. Och, för en person som jag, som har tendens till prestationsmissbruk (lyssna gärna på det här podavsnittet där jag pratar mer om prestationsmissbruk) kan det vara viktigt att ta helikopterperspektivet emellanåt. Mitt fokus är att skapa balans och harmoni i familjen. Jag har valt att ta en paus från 9-17 livet för att skapa balans i mig själv och i vår familj. Det som emellanåt är svårt för mig är att jag är van vid att dra in mycket pengar till familjen. Jag började sommarjobba efter nian och har alltid varit van att försörja mig själv. Nu är jag beroende av Mattias lön. Det är svårt emellanåt. Inte att vi inte klarar oss, varken Mattias eller jag har behov av att spendera mycket pengar eller köpa en massa prylar. Men det är svårt för mitt prestationsjag som bedömer min insats efter hur mycket pengar jag drar in. Men jag inser att jag faktiskt bidrar med något annat. Jag bidrar med att vi kan leva ett lugnare och mer harmonisk familjeliv <3 Och hur mycket är det omsatt i pengar egentligen?

Nej, jag tänker inte ge upp när saker inte går som jag tänkt mig. Jag tänker fortsätta påminna mig om varför jag gjort mitt val och att allt inte kan omsättas i pengar. <3 Som Yogi Bhajan säger Keep up and you will be kept up.

If you're going to blame someone for the bad stuff, blame them for the good stuff too.

Jag hörde det här när jag tittade på Tony Robbins film på Netflix för några veckor sedan och det har verkligen etsat sig fast. Det är så bra. Det är så lätt att fokusera och klaga på det dåliga hos någon. Det kan vara en partner, ens föräldrar, någon kollega, någon släkting o s v o s v.

Men om vi har tid att klaga på andra människor så får vi faktiskt ta oss samma tid att hitta bra saker. För de finns. Men ofta är vi för lata för att gå hela vägen. Men sedan jag hörde de här orden av Tony har jag bestämt mig. Skall jag gnälla eller klaga på någon (vilket ju ofta sker i huvudet) skall jag banne mig lägga lika mycket energi på att hitta bra saker. Och vad händer med denna approach? Jo, om jag börjar hitta fel hos någon avbryter jag mig mentalt och frågar mig själv: Okej Jessica, är du beredd att slösa lika mycket av din energi på att hitta bra saker om vederbörande? Svaret blir nu antingen, nej, jag orkar inte lägga energi på att hitta bra saker så då avbryter jag mina tankar, ler lite inombords och säger till mig själv att då släpper vi de här tråkiga tankarna. Om svaret blir ja, så tar jag mig tid att hitta lika många bra saker om vederbörande.

Det här är ett ypperligt sätt att sluta klaga på andra människor. Det ger perspektiv. Ja, vi har alla sidor som andra tycker är mindra bra men vi lever i balans och det betyder att vi även har bra sidor. I förlängningen tar jag med mig detta till mig själv och hur jag talar till mig själv. Om jag klagar på mig själv för något jag gjort berömmer jag även mig själv för något bra jag gjort. Det här förhållningssättet har fått mig att ha mycket mer överseende med mig själv och med andra. Det ger mig en mer nyanserad bild av mig själv och andra. Och det gör att jag mår mycket bättre själv dessutom, eftersom klagomål och gnäll inte på något sätt är upplyftande.

Så, If you're going to blame someone for the bad stuff, blame them for the good stuff too.

2019-09-03 07.49.14 1.jpg

Yoga och meditation hjälper mig att behålla fokus.

God morgon!

Höstmyset smyger sig närmare. Just idag har jag inte gjort min morgonrutin med yoga och meditation då det inte passar in i familjens schema och dessutom har jag precis fått min mens så det var skönt att ligga kvar och mysa i sängen.

Min morgonrutin på yogamattan är annars något jag prioriterar högt. Den stunden är nämligen nödvändig för mig för att behålla fokus i ett liv som emellanåt bjuder på utmaningar. Om något hände mig eller någon i min omgivining tidigare kunde oron lägga sig som en förlamande våt filt över mig. Jag vaknade mitt i natten och grubblade och var för trött för att ha någon rutin på morgonen. Oron satte sig också ofta i magen och påverkade aptiten. Jag kunde inte riktigt fokusera på något annat än det som oroade mig.

Det som händer numera är ju att jag fortfarande, självklart, precis som alla andra människor, drabbas av saker som kan sätta min balans ur spel. Däremot har jag verktyg idag för att hantera detta. Min morgonstund består i att jag går till mitt yogarum, tänder några ljus och börjar med fysisk yoga. Ofta rinner bekymren av mig under det fysiska passet. Därefter väljer jag en meditation som passar. Just nu gör jag en som stärker nervsystemet då jag har förstått att jag har ett lite flackigt sådant. Så nu är det dags att stärka det från grunden. När meditationen är klar och jag fortfarande har saker som behöver komma fram sätter jag mig och skriver s k Morning Pages. Då skriver jag bara rätt upp och ner alla känslor som kommer till mig.

Efter detta är det mycket enklare för mig att vara fokuserad, närvarande och glad resten av dagen. Observera att det inte handlar om att trycka ner känslor. Allt är välkommet på min stund på mattan. Men efter stunden på mattan är det så mycket enklare att behålla fokus på det som ligger framför mig under resten av dagen. Nattsömnen blir lugn och jag vaknar utvilad och redo för dagen. Aptiten på mat och livet håller sig intakt.

Jag är enormt tacksam för att jag har yoga och meditation i mitt liv. Det ger mig bättre livskvalitet helt enkelt. Och fokus på rätt saker vid rätt tillfälle.

Yoga och meditation for the win!

Yoga och meditation for the win!Retreatdagar och ett liv jag inte vill ta semester ifrån.

Mattias och Charlie har varit i Åre tillsammans med Mattias familj i några dagar. Det betyder att jag har haft tid att bara fokusera på mig själv. Jag har ätit rawfood hela tiden vilket jag tycker är så skönt att göra när jag är ensam. När familjen är hemma tycker jag om att äta samma som de så det är perfekt att köra all in när jag är ensam hemma.

Mattias och Charlie gjorde samma resa förra året och det intressanta är att jag känner sådan enorm skillnad. När de reste bort förra året var jag euforisk. Inte för att jag ville bli av med dem utan för att jag hade sådan enorm brist när det gällde att göra saker för mig själv och att vara ensam. Jag levde även då ett liv där jag inte kände att jag räckte till generellt. Det har jag förstått nu i efterhand.

Efter deras förra resa har jag sagt upp mig från mitt jobb, jag har börjat konmaria hemma vilket betyder att jag har gjort mig av med massor av saker som bara har tagit kraft och energi från mig. Sådant som har hängt över mig. Dessutom har jag skapat ett liv där jag känner mig mycket mer tillfreds varje dag så jag har inte samma behov av att ta igen allting jag har missat under några futtiga dagar om året. Jag har också accepterat och blivit mer öppen med att det är viktigt för mig med tid för mig själv. Då laddar jag mina batterier. Detta kan jag åstadkomma i vardagen med mina morgonrutiner och ibland får jag lite mer tid när Mattias tar med sig Charlie och åker iväg.

I början av sommaren kände jag också att jag tyckte semestern kom ivägen. Jag har hittat en balans som fungerar fint nu och jag kände att jag skulle sakna att vara kreativ under semestern. Det har dock varit grymt skönt och härligt att få vara tillsammans hela eller nästan hela familjen. Från den här sommaren tar jag med mig en resa till Stockholm, en härlig dag på Liseberg, en ljuvlig dag med släkt och familj vid havet, en vandring med Mattias och Charlie på vildmarksleden och en helt underbar födelsedag. Vidare skall Mattias och jag springa Kåsjön trail tillsammans i slutet av augusti och det skall bli otroligt roligt!

Jag har en målsättning, att ha ett liv jag inte vill ta semester ifrån och så känner jag just nu. Det känns enormt härligt.

På mina hemma-retreat dagar har jag mediterat i massor, yogat, skrivit morning pages, sprungit, lyssnat på inspirerande människor via poddar och audacity, spelat gitarr, jobbat, myst med katterna och bara haft det gott.

Mysiga stunder med morning pages och tacksamhetsbok &lt;3

Mysiga stunder med morning pages och tacksamhetsbok <3

Morgonyoga med sötaste sällskapet &lt;3

Morgonyoga med sötaste sällskapet <3

20190808_162140.jpg

Hur har du det? Trivs du gott med livet eller längtar du redan till nästa semester? <3

Jag vill inte leva mitt liv utan att ha existerat.

00100dPORTRAIT_00100_BURST20190717171218691_COVER.jpg


Mitt drömliv är inte att ligga på en solig strand hela dagarna och inte skapa något alls. Mitt drömliv är att leva ett liv där jag känner att jag räcker till, där jag känner mig fri och kan vara kreativ. Varje dag.

Jag går igång som tusan på saker så jag behöver snarare bromsa mig själv än använda en piska. Mitt drömliv är att leva ett liv där jag tar hand om mig själv och lyssnar på mina egna behov och respekterar min kropp när den säger till mig att bromsa. Mitt drömliv är att inspirera andra kvinnor att våga bryta mönster. Att våga följa sin egen väg. För det krävs mod. Det krävs mod att inte vara mainstream. Det krävs mod att vara udda. Och ibland kan jag känna att jag önskar att jag var mer som alla andra. Att jag höll mig innanför boxen. Men Gurusingh har sagt en så klok sak som jag alltid har med mig: Om jag inte är mig själv i det här livet så har den Jessica som är jag aldrig existerat när jag dör. Och det mina vänner är ingen rolig tanke. Hellre utanför boxen och leva mitt liv fullt ut än att ligga på dödsbädden och inse att min roll som en kopia aldrig levde fullt ut.

Supergod smoothie!

IMG_20190731_102112_818.jpg

Jag brukar alltid höfta mina smoothies. Jag har räknat att jag gjort över 4000 så jag vet vad som funkar och inte funkar. Dessutom går jag på dagsbehovet. Om jag t ex har mens försöker jag ha nässlor i smoothien för att boosta mig med järn. Idag var jag sugen på Spirulina vilket inte är särskilt ofta då jag inte tycker det är jättegott *skrattar*

Ibland blir smoothien dock extra god så då vill jag komma ihåg kombinationen. Idag var det just så :)

  • 3 mogna bananer

  • 1 rött äpple

  • ett halvt paket frysta blåbär

  • en knapp tesked Spirulina

  • vatten

Mixa allt och njut!!!! På bilden har jag toppat med mynta.

Intervju och grön mat.

Enormt roligt att prata om det jag brinner för.

Enormt roligt att prata om det jag brinner för.

Jag är så tacksam att det är svalare här hemma igen! Min hjärna gillar inte när det närmar sig 30 grader.

Jag började min morgon med att göra yoga, meditera och ta en stund för mig själv att blicka inåt. Jag hade en spännande intervju framför mig så jag ville vara laddad. Det var en journalist som ville prata meditation och ilska med mig. Det blev ett jättespännande samtal och jag ser fram emot att få dela med mig av det när det publiceras.

Efter min morgonyoga gjorde jag en riktigt grön smoothie. Jag har mens just nu och då försöker jag passa på att äta nässlor som är rika på järn. Jag har turen att ha nässlor i trädgården så det var bara att gå ut och hämta sig några blad. Jag mixade sedan bananer, egenplockade blåbär, salladsblad, nässlor och vatten. En perfekt kombination!

Det svalare vädret har gjort att jag har passat på att jobba lite idag. Förutom intevjun så har jag förberett nästa veckas poddavsnitt. Det kommer att handla om hur enkelt det faktiskt är om du vill äta mer grönt. Det kan kännas svårt i början, men med lite pepp och tips så är det jättelätt! Jag hoppas ni lyssnar nästa vecka och blir inspirerade! :)

Ett glädjehopp!

redigerad.jpg

Jag blev så inspirerad av sonens glädjeskutt framför kameran när jag provfilmade idag att jag var tvungen att göra ett själv efter avslutad inspelning. :) Jag behöver ofta påminna mig om att inte ta livet så allvarligt. Att ha mer kul! Men det är svårt för det är ju något vi tränar bort ungefär när vi börjar skolan. Vi skall sitta still och vara tysta. Sedan får vi skäll för att vi rör oss för lite :D Denna märkliga värld vi lever i.

Nåväl, idag spelade jag in en video med en solhälsning som är enkel och som alla kan göra. Det var dock vääääldigt svettigt idag puh

Här hemma har vi fortsatt att röja (a la konmari) och maken har verkligen fått fart. Men nu börjar vi längta efter en paus och det passar perfekt för nu kommer det varma vädret igen och då blir det att åka till stranden!

En annan sak jag gläder mig åt är att jag blev kontaktad av en journalist igår som vill intervjua mig angående ilska och meditation och yoga mot ilska efter att ha läst det här inlägget. Det skall bli jättekul! Och du, om du är en pitta-person som jag så se till att hålla dig sval i hettan! Vatten både i och på kroppen är viktigt för att hålla hettan borta! Hettan som gärna får oss pittor att bli lättirriterade.. hå hå ja, ja… :)

Åh, ja, yttreligare en sak som jag gläder mig är att vår podcast fortsätter att öka!!! Vi får fler och fler nedladdningar varje månad och det är såååå kul!!!! Här hittar du The Game Changers podcasts senaste avsnitt.

Vad du än gör och hur du än har det hoppas jag att du hittar något att glädja dig åt. Något att göra ett glädjehopp för <3

Ömsom vila, ömsom aktivitet!

Vi har riktigt härliga dagar och njuter av både rörsles och vila. Vi tar siesta när vi känner för det och vi springer i skogen när vi känner för det. Charlie cyklar och Mattias och jag springer. Perfekt!

Vi har vandrat på vildmarksleden och vi har lekt bland klippor. Idag har vi röjt en hel del. Jag har konmariat våra ljusstakar och prydnadssaker. Jätteskönt! Det har hängt över mig lite men som vanligt är det inte alls så arbetsamt när man väl kommer igång :) Mattias han är också igång. Han kör inte strikt efter konmari som jag gör men mitt arbete har klart smittat över på honom. Det är ju lätt att inspireras när någon annan börjar göra det fint.

Glad Jessica innan picknick på Vildmarksleden.

Glad Jessica innan picknick på Vildmarksleden.

Härlig vandring på vildmarksleden.

Härlig vandring på vildmarksleden.

Vackra Sverige.

Vackra Sverige.

Här leker vi i klipporna vid havet!

Här leker vi i klipporna vid havet!

Jag hoppas du har riktigt sköna semesterdagar och inte bara laddar batterierna utan faktiskt funderar om du skall göra några förändringar i höst. <3 Det är inte bara på semestern vi skall leva. Livet pågår alla dagar. Varje sekund. Även en råkall höstdag.

Hur vill du att ditt liv skall vara för att du och din familj skall må så bra som möjligt - ALLA dagar året runt?

Meditation - ett sätt att städa sinnet.

God kväll!

Jag började min dag men Kundaliniyoga och meditation. Det är guld värt att börja dagen så. Sen såg jag ett citat av Yogi Bhajan som lyder: “Meditation is cleaning the mind. There are no cleaning people for the mind. You have to do it yourself.”

Och det är sååå sant. Att börja dagen med ett rent sinne är guld värt.

20190712_091914.jpg

Efter stunden med mig själv gjorde jag en härlig smoothie som jag avnjöt på balkongen i solen.

IMG_20190712_100715_177.jpg

För mig är det viktigt att leva som jag lär. Om jag vill coacha andra människor till ett balanserat och hälsosamt liv så behöver jag se till att jag ger detsamma till mig själv. Min morgonstund på mattan är en mätare på hur väl jag tar hand om mig själv. För jag kan inte coacha någon på ett äkta vis om jag inte har koll själv <3

Under dagen har jag både spelat in videofilm och redigerat. Och tagit avbrott för att fylla på med energi i form av mat och sol.

Jag önskar dig en härlig helg och kanske börjar du din semester idag <3

Jessica - Din Yogacoach.

Tid - den nya lyxvaran.

Te gjort på nyplockad rödklöver &lt;3

Te gjort på nyplockad rödklöver <3

Det är kväll och jag sitter i soffan och myser med en kopp te gjord på rödklöver som Charlie och jag plockade idag. Egentid för mig betyder att jag kan återkoppla till mig själv. Höra min inre röst och säkerställa att jag upprätthåller min balans. Det är enormt viktigt för mig att få tid att vara med mig själv. Om jag har för mycket aktiviteter och för lite tid med mig själv så börjar det krypa i mig. Jag får en rastlöshet som vittnar om att nu är det tid att vara med dig själv igen.

Det optimala för mig är min stund i mitt yoga/meditationsrum på morgonen. Att börja dagen innan allt har vaknat ger bäst möjlighet för mig att höra min inre röst. Att möta mig själv. Jag tänder mitt ljus Self Love och blir påmind igen om hur viktigt det är att vårda mig själv.

I dagens samhälle är vi många som ständigt kämpar mot klockan. Det skall lämnas på förskola/skola innan vi med andan i halsen hinner på mötet på jobbet. Sedan har vi en deadline på jobbet som skall hållas och redan innan vi lämnat jobbet är vi igång i tanken med vad som skall göras efter arbetsdagens slut - hämta, köra till träning, fixa middag (som av många prioriteras ner till en snabbis bestående av snabbmakaroner och mamma scans köttbullar) för att hinna hasta vidare till nästa måste. Urtröttade däckar vi sedan framför en TV-serie på Netflix utan att ha haft en enda sekund att reflektera. Utan att ha haft en enda sekund att LEVA.

Vad är det vi rusar mot? Tror vi att vi kommer få en belöning när vi kommer fram? Kommer vi någonsin fram eller är det kanske så att vi varje dag luras på ännu en dag av livet?

Mattias och jag satt och sampråkade igår kväll över vilken lyx vi upplever just nu. Att kunna ta dagarna som de kommer. Att inte börja dagen med att jaga en tid. Mattias har flextid och börjar ofta dagen med att leka med Charlie innan han åker till jobbet. Då hinner jag ta en löprunda. För oss är det en vinst varje dag när vi är i stunden utan stress och hets. För livet pågår verkligen just nu. Som Eckart Tolle så klokt säger: Ingenting har någonsin hänt det förflutna. Ingenting kommer någonsin hända i framtiden. Allting händer alltid i nuet. Och vad gör vi med detta värdefulla nu? Byter vi bort det mot en ständig jakt och stress? Byter vi bort det mot en framtid som kanske aldrig kommer?

Ilska....

Hm… ilska. Brukar du drabbas av det?

Jag vill poängtera att ilska inte är något fult och ibland är det bra att hämta kraft ur ilska om man blir orättvist behandlad. Det är istället den ilska som tär på oss och som sipprar över på vår omgivning jag tänker på här. Sådan ilska är ju ofta symptom på att något är fel. Då är det viktigt att adressera det som ligger bakom ilskan.

Om vi tittar på ilska ur ett Ayurvediskt perspektiv så har vi med pitta-konstitution lättare att bli arga. Och värre tenderar det att bli när vi är stressade eller när det är varmt… Jag har arbetat en del med att få bukt med ilska och nu tycker jag att det funkar riktigt bra :) Jag ser till att dricka mycket vatten t ex för jag har erfarit att jag faktiskt blir mer irriterad när jag ligger lågt på vätska. Sen ser jag ju till att sova ordentligt också för jag har en tendens att bli lättirriterad när jag har sömnbrist….

Jag har flera gånger också använt mig av en riktigt kraftfull meditation som jag nu spelat in så att ni också kan ta del av den vid behov. Den funkar jättebra om man har haft en dålig dag på jobbet och tar med ilskan hem eller om man har ilska från sin barndom som man inte riktigt fått bukt med. Testa den gärna och berätta vad du tycker!

Du hittar den här:


Sköna söndag och mer konmari :)

Charlies kusin sov över här inatt och det har varit supermysigt. Vi var på en lekplats på förmiddagen och efter lunch åkte kusinen hem. Efter lunch åkte Mattias och tränade pingis och Charlie och jag kröp i säng och vilade en stund. Man blir trött av små nattgäster <3

Innan kusinen kom igår jobbade jag vidare med mina kategorier i Konmari. Jag gjorde servetter och ljus. Det är galet hur mycket saker vi samlar på oss om vi inte har kolla på vad vi egentligen har! Oj, vi skall ha gäster, bäst jag köper servetter. Eller; vi är på IKEA, lika bra att köpa en bunt värmeljus och stearinljus. Jag kan dock säga att efter vi började Konmaria här hemma kommer vi inte hem med onödiga saker från IKEA längre.

Tillbaka till servetterna. En kanongrej med Konmari är att man innan man börjar med en kategori skall samla ihop allting i samma kategori för att verkligen se hur mycket man har. Det låg pappersservetter lite här och där kan jag säga… Nu har vi gått igenom dem alla och bara sparat de vi blir glada av. Jag gick igenom ‘vuxenservetterna‘ först så fick Mattias plocka tillbaka de han gillar som jag hade sorterat bort och så lät jag Charlie gå igenom ‘barnservetterna’. Nu är alla samlade på ett ställe i en låda och nu har vi bestämt att inte köpa nya servetter förrän vi verkligen behöver vilket lär dröja :D

Sådär, lätt att överblicka och allt på ett och samma ställe :)

Sådär, lätt att överblicka och allt på ett och samma ställe :)

Även linneservetterna låg på lite olika ställen men nu har de också fått lådor att bo i. Dessa lådor är egentligen lock till andra lådor och fungerar alldeles utmärkt till ändamålet!

Linneservetter prydligt vikta enligt #konmari och bor nu i varsin låda &lt;3

Linneservetter prydligt vikta enligt #konmari och bor nu i varsin låda <3


Så till stearinljusen. Herregud. Även ljus fanns på tre olika platser och både Mattias och jag var förundrade över att vi hade ett storpack med vita kronljus. Vi tycker ju båda att det är mysigt med färg på ljusen just nu skrattar. Men de kommer vi att använda ändå och även om det inte är högsäsong för stearinljus och vämeljus nu på sommaren så tänder jag ljus varje morgon när jag gör min morgonrutin i mitt yoga/meditationsrum.

Ljuslådan före….

Ljuslådan före….

Samma låda efter… Alla värmeljus t ex ligger till vänster. Nu har vi bra överblick!

Samma låda efter… Alla värmeljus t ex ligger till vänster. Nu har vi bra överblick!

Och här bor nu alla blockljusen. Nya till vänster och använda till höger. Lite mycket luft kanske så de kanske får sällskap av andra saker under processens gång men det får tiden utvisa.

Och här bor nu alla blockljusen. Nya till vänster och använda till höger. Lite mycket luft kanske så de kanske får sällskap av andra saker under processens gång men det får tiden utvisa.

Sådär! Nästa steg är alla ljusstakar och pyntsaker. Vi har inte jättemycket av sådant men jag vill rensa ut sådant vi aldrig använder. Eller rättare sagt, bara behålla sådant som gör oss glada.

Parallellt med detta har jag även börjat - tillsammans med Charlie - att gå igenom hans rum. Vi har gjort kläder, skor, gosedjur, bilar, ritblock och pennor. Och det märks redan hur mycket bättre Charlie trivs i sitt rum <3

Jag slutar aldrig förvånas över vilka vinster jag ser med konmari. Jag känner mig friare och mer inspirerad till att göra saker nu när hemmet inte är stökigt på samma sätt längre! Tidigare kunde jag tänka att jag skulle vilja göra det där eller det där men jag borde gå igenom mina saker i garaget som Mattias tjatar på mig om eller något annat. Det hängde liksom över mig. Omedvetet.

Har du också börjat en konmari-resa? Vilka fördelar har du sett i ditt liv? Om inte, är du sugen på att börja?

Tidigare inlägg om Konmari:

Hållbara böcker

Kan man bli lycklig av att städa?

Introverta dagar - hur jag respekterar min kropp.

Glad fredag på er! :)

Jag fick min mens igår och genast känner jag skiftet inom mig. Jag drar mig undan och vill ha tid för mig själv. Sedan ett antal år tillbaka har jag med stort intresse bevittnat vad som händer i mig under min menscykel. Jag utnyttjar verkligen tiden runt ägglossning och fram till mensen då jag är som effektivast och har mest energi. Det här är pitta-perioden enligt Ayurveda. När mensen sedan kommer låter jag min kropp och mitt sinne gå in i en viloperiod. Jag är inte lika aktiv i min sociala kanaler och jag kör ingen yoga eller löpning mina första dagar då jag har mens. Istället riktar jag mitt fokus ännu mer inåt och lyssnar på vad som kommer upp. Ofta är det tydligt att det är något jag behöver arbeta med. Kanske är det mina skuldkänslor, kanske är det ilska, kanske är det mina stress-triggers. Under mina stilla dagar runt mensen får jag till mig vad jag behöver fokusera på och sedan arbetar jag med det under resten av månaden innan nästa mens kommer.

Just den här gången verkar det inte som jag har något att arbeta med dock. Det kan vara skönt att få lite pauser med självutvecklingen också :D

Så till dig som har mycket problem under mensen: känslomässiga eller fysiska, se det som att din kropp kommunicerar med dig. Du behöver göra förändringar. Att ha mens skall inte vara ett helvete, det är min absoluta övertygelse. Om vi är snälla mot våra kroppar generellt; äter rätt och lever ett balanserat liv så är inte mensen besvärlig. Det blev extra tydligt för mig när jag gick över till en 100% raw fruktbaserad kost under 2 år. All min PMS försvann under den här tiden. Men som med så mycket annat har vi kommit bort från vad som är naturligt. Vi tror idag att mensen skall vara ett helvete. Det är, tror jag, på grund av att vi lever så långt bort från det sätt vi är gjorda för att leva att våra kroppar desperat skriker till oss varje månad. Men vi struntar i det, kör på som vanligt, kanske dämpar vi symptomen (kroppens signaler) med smärtstillande och kör på till nästa mens som då riskerar att bli ännu tuffare. Och eftersom majoriteten av oss kvinnor struntar i våra kroppars signaler så skriker “allas” kroppar vid mens och eftersom alla andras kroppar skriker så blir det till en norm. En sanning. En sanning som styr vår vardag.

Under mina mensdagar är jag också extra snäll mot mig själv när det gäller vad jag stoppar i mig. Jag tenderar att äta mer raw food för att inte belasta systemet. Nu under sommartid är det dessutom perfekt att passa på att äta brännässlor! De är gratis att plocka och de innehåller bland annat järn och c-vitamin vilket är en guldkombo för att optimera järnupptaget och det kan ju behövas fylla på järdepåerna om man blöder mycket. Jag plockar en bunt så lägger jag dem i mixern tillsammans med några bananer, någon dadel, lite frysta bär och vatten. Det blir jättegott och supernyttigt och extremt snällt mot min kropp <3

20190705_153010.jpg

Har jag möjlighet avstår jag helst från sociala aktiviter under denna tid. Allt går ju inte att avboka men jag strävar efter det.

Som kvinna har vi ju en perfekt hjälp av mensen att verkligen flöda mellan aktivitet och vila. Som så mycket annat har mensen tystats ner och vi har lagt locket på. Vi skall minsann vara preeeecis som vanligt och köra på till 100%. Vi skall agera som om mensen inte finns. Som om vi vore män. Men vi är ju starka, härliga, kreativa kvinnor och det skall vi verkligen ta vara på!

Har du också funderat över hur du kan arbeta med istället för emot mensen?

Hållbara böcker?

My kind of books :D

My kind of books :D

Idag fick jag hem två böcker jag väntat läääänge på <3. Jag älskar böcker och jag älskar att läsa. Att läsa är en av mina absoluta favoritsysselsättningar.

Dock vill jag inte längre samla på mig en massa saker. Innan jag köper en fysisk bok kollar jag om den finns på biblioteket eller om den går att låna eller köpa digitalt. Går inte detta - och jag absolut vill ha boken i fråga - köper jag den. Men det är ett dilemma för mig. Romaner och noveller läser jag aldrig om så det känns som oerhörd slöseri att läsa en bok en gång och sedan kasta bort den.

Hur tänker ni andra bokälskare som också vill leva ett mer hållbart och minimalistiskt liv?

Nu tillbaka till böckerna jag fick hem idag. Den ena boken är en manga-version av Mari Kondos bok The Life-Changing magic of tidying up som jag ser fram emot att njuta av :)

Den andra är skriven av en av mina stora inspiratörer Guru Singh cch den heter Buried Treasures. Det var två andra inspiratörer, Julie Piatt och Rich Roll, som först fick mig att upptäcka Guru Singh och han är verkligen störtcool!!! Han är Kundaliniyogalärare och musiker och faktiskt en av dem som inspirerat mig till att börja spela gitarr!När man ser honom skall man inte avskräckas av att han har långt skägg och turban. Han är så klok, vis och rolig så det skall bli ett sant nöje att läsa hans självbiografi!

Det blir två härliga böcker att mysa i soffan med :D

Tidigare inlägg om Konmari: Kan man bli lycklig av att städa?

Kan man bli lycklig av att städa?

Kan man bli lycklig av att städa? Hade du ställt den frågan till mig för några år sedan hade jag hånskrattat. Nu svarar jag lyckligt rungande ja!

Personlig utveckling har varit ett stort intresseområde för mig sedan jag var 20 och insåg att min uppväxt med en psykiskt sjuk mamma krävde att jag var uppmärksam på mitt mående.

Innan min mamma började få årliga skov av sin sjukdom - vilket skedde från det att jag var 14 år - var jag en ordningsam person. Men något hände när mamma återinsjuknade (hon var sjuk första gången när jag var 6) och jag förvandlades till en stökig tjej. Mitt tidigare så ordningsamma rum förvandlades till kaos och männen i mina relationer i vuxen ålder kan intyga att de var de ordningsamma och jag var den som inte brydde mig. Men det fanns något som gnagde i bakhuvudet. Från början en känsla av att jag var sämre för att jag var en stökig människa. Jag provade olika sätt att få bukt på det här men ingenting varade. Jag snöade in på Feng Shui ett tag och gillade Karen Kingstons bok Rensa i röran. Men inget var bestående. Och jag kände mig som en sämre person som var så stökig.

Det jag inte förstod då var att jag hade fel relation till mina saker. Jag höll kvar vid saker av helt fel anledning. Jag ville inte göra mig av med prylar på grund av att jag kände skuldkänslor för att jag var slösaktig om jag slängde något, eller så fick jag dåligt samvete för att jag fått saken av någon, eller så var det t e x en sak som min älskade mormor - som inte lever längre - hade tyckt om och som jag behöll för att hon hade gillat den.

Så kom jag över Konmari. Och allting föll på plats. Marie har ett helt nytt sätt att se på saker och det är att vi skall behålla sådant som vi blir glada av. Vips kunde jag göra mig av med saker som bara tagit energi från mig. Varje gång jag såg tavlan som farfar broderat - som jag borde tycka om - fick jag skuldkänslor. Varje gång jag såg mormor och morfars sekretär i förrådet kände jag att jag borde hitta en plats åt den - fast jag gillade den inte egentligen - o s v i all oändlighet.

Det är omöjligt att hålla ordning om vi har för många prylar. Det går inte. Dessutom dräneras vi på dyrbar energi när vi omger oss med prylar som ger oss dåligt samvete. Jag har identifierat sååå många saker som det nu är befriande att ha blivit av med. Och detta har påverkat min energi i positiv bemärkelse.

Nu har jag bara snuddat vid Konmari i det här inlägget men det är en metod som är så mycket större än städning. Den får mig att släppa taget om gammalt, den ger mig utrymme att förverkliga gamla drömmar (som att lära mig spela gitarr t ex). Den har också påmint mig om att jag i grunden är en person som tycker om ordning och jag njuter enormt när jag nu sitter i soffan i ett välordnat hem.

Så här ser det ut när jag skriver det här inlägget &lt;3

Så här ser det ut när jag skriver det här inlägget <3

Så ja, man kan absolut bli lycklig av att städa. Eller som sagt, själva städningen i Konmari är en bisak. Egentligen. Det är i allt det andra som den stora belöningen ligger. Den ökade energin, förnöjsamheten över att vara omgiven av saker som gör mig glad, ordningen i lådorna, känslan av att inte slösa tid på att leta efter saker - allt har sin plats, en ökad frihetskänsla, o s v.

Nu arbetar jag smartare!

20190627_110720.jpg

Det slog mig i morse när jag hade min stund i stillhet att jag arbetar mycket smartare nuförtiden.

Tidigare pressade jag mig igenom saker som skulle göras. Jag har en vilja av stål och är enormt målfokuserad. Jag kunde hoppa över måltider och körde på även om kroppen sedan länge ville göra något annat!

Jag inser nu att detta inte är det bästa och inte heller det enda sättet att arbeta på. :) Oavsett vad vi gör är det viktigt att fundera över hur vi tillbringar våra dagar. Varje dag.

Ställ dig själv följande fråga:

Har jag gått plus i energi när dagen är slut, ligger jag på +/- noll eller har jag gått minus?

Är svaret att du har gått minus är det viktigt att ta sig en funderare.

I en värld där hälsobloggare drabbas av plötslig cancer och yogisar bränner ut sig bör vi vara medvetna om att vi som kollektiv har väldigt dålig koll på vad hälsa är på riktigt. Om nu människor som har hälsa som sitt arbete eller sin livsstil inte ens lyckas hålla sig friska hur har vi det då med resten av människorna?

Jag tror att en del av svaret kan vara så enkelt att vi behöver sträva efter balans mellan de energier vi har inom oss. Vi har alla både kvinnliga och manliga energier men vi har länge levt i en värld där de kvinnliga egenskaperna nedvärderas och då är det naturligt att vi trycker ner dessa egenskaper även inom oss själva. Då skapar vi obalanser. Jag ser många yogisar vara i mer manliga energier, dvs de pushar sig själv för hårt, har strikta rutiner och glömmer bort helhetsperspektivet. Jag har själv sett den tendensen hos mig själv och numera är jag mycket noga med att ha kontakt med min kvinnliga, inkännande energi inom mig som faktiskt talar om när det är dags att ta en paus.

Jag tillämpar t ex detta numera när jag springer. Tidigare var det en kamp mot tiden och flåset. Numera är löpningen en upplevelse för alla sinnen. Det är en fröjd för kroppen att röra sig men också för ögonen och öronen. Jag stannar ofta upp och tar in. De vackra vyerna och den magiska fågelsången. Jag maxar upplevelsen.

Ett annat exempel kan nämnas när jag sitter och jobbar. Kanske börjar benen känna sig rastlösa. Tidigare ignorerade jag det men nu ändrar jag ställning, kanske går jag omkring lite eller sätter på musik och gör några dansmoves :) Häromdagen kände jag huvudvärken viska. Jag tog då en paus, vilade ögonen och gjorde lite ögonövningar. Den lilla viskningen försvann och det blev ingen huvudvärk som manifisterade sig.

Vi kan inte köra på som galningar och tänka att vi skall vila på helgen eller när semestern kommer. Inte om vi vill må bra på riktigt. Självlklart kan vi ha kortare perioder som är mer intensiva men de måste följas av en lugnare period.

Med mitt nya sätt att arbeta får jag mer gjort, jag arbetar mer fokuserat och jag har energi kvar på kvällen. Yes, du läste rätt! Jag får faktiskt mer gjort och får högre kvalitet i det jag gör när jag ger mig själv regelbundna micropauser. Och viktigast av allt; jag har ROLIGT också. Men även den bästa syssla blir tråkig och dränerande om vi aldrig ger oss konstrasten med pauser.

Har du också funderat i dessa banor? Hur tänker du då? Kommentera gärna <3

Ett år har gått!

Två av mina älskade anteckningsböcker och regnbågspennan. Tillsammans skapar vi mycket magi!

Två av mina älskade anteckningsböcker och regnbågspennan. Tillsammans skapar vi mycket magi!

Nu har det gått ett år ungefär sedan det kom till mig att jag ville vara hemma mer med Charlie. Jag hade yogat, mediterat och skrev mina morning pages. Jag minns det så tydligt. Jag satt ute och helt plötsligt hade jag skrivit: jag vill vara hemma mer med Charlie. Charlie var då fyra år. Charlie har alltid varit tydlig med vad han vill och han ville vara hemma med oss. Jag kände samma sak men tystade ner det. Jag såg ingen lösning. Men plötsligt en dag hade jag skrivit ner denna önskan och redan samma dag tog jag upp det med min man som stöttade mig till hundra procent. Även min chef var väldigt stöttande och vi bestämde att jag skulle ta tjänstledigt i 6 månader. Min tjänstledighet började 1 oktober 2018. När det sedan var dags att gå tillbaka till min tjänst som projektledare kände jag att jag inte ville. Jag sade därför upp mig. Ett beslut som jag inte har ångrat en enda sekund! Ja, det var skitläskigt! Men ibland måste vi utmana oss själva för att nå högre höjder.

Det har varit så hääärligt att hänga med Charlie och att känna att jag räcker till! Jag har inte mått så bra som jag gör nu på många år! Stressen är obefintlig i mitt liv och jag har tid att fundera över verkligt viktiga saker och vad som faktiskt får mig att må bra. På riktigt. Jag har lärt mig att ta bort mitt ständiga fokus från andra. När man växer upp med en psykiskt sjuk förälder som jag har gjort är det lätt att ett sådant beteende förstärks. Att fokuset på andras välmående överskuggar ens eget mående. Men jag har verkligen landat i att jag faktiskt bara har ansvar för att ta hand om mig själv. I första hand. Att se till att mitt välmående kommer i första hand. Det är inte min uppgift att ständigt ta hand om och uppmuntra kreti och pleti. Aldrig på bekostnad av mig själv. Min överlevnad handlade tidigare om att hålla mamma frisk. Om jag lyckades med det skulle jag få ett lugnare och bättre liv. Det var ju ett omöjligt arbete redan som barn och naturligtvis är det inte min uppgift att hjälpa alla omkring mig nu heller.

Numera ser Charlie fram emot att hänga mer med kompisar och till hösten kommer han sannolikt gå fler dagar hos sin dagmamma. Om ett år börjar han föreskoleklass och då går han alla vardagar så då får jag se vad jag väljer att göra då. Oavsett så är den här pausen något av det bästa jag gjort i mitt liv.

Jag rekommenderar alla att stanna upp och verkligen fundera över sina val. Ställ dig frågor som: Varför har jag gjort de val jag gjort hittills? Vilka gagnas av mina val - egentligen? (Är det min familj eller samhället?) Hur mår jag på daglig basis? Är jag lugn och harmonisk eller är jag lättirriterad och frustrerad?

Livet går i rasande fart och det går alltid att ändra riktning igen. Det finns inga misslyckanden, det finns bara lärande.

Tacksam.

Tacksam.

Att hitta balansen i DITT liv.

00100lPORTRAIT_00100_BURST20190511093635893_COVER.jpg

Jag vaknade tidigt och smög upp och gjorde min “morgondrink”. Jag kokade upp lite vatten och lade i några blad färsk mynta och citronverbena och pressade några droppar citron i. Sen smög jag ner till mitt yoga - och meditationsrum.

Min mynta på altanen.

Min mynta på altanen.

Citronverbenan.

Citronverbenan.

Jag gick ut och plockade några jasminblommor i trädgården som jag dekorerade med i mitt rum. Tände några ljus och landade. Andades. Gjorde pranayama. Detta följdes av ett lugnt yogapass följt av vila och sedan mediterade jag. Vilken underbar start på dagen. För mig. <3

För dig som känner till Ayurveda så har jag en pitta dosha. Det betyder att jag är målmedveten och kan driva mig själv ganska hårt. I värmen ökar pittan som har med eld att göra och jag får lättare huvudvärk och blir irriterad i värmen. För mig är det viktigt att kyla ner systemet. Det gör jag genom att ta en lugn start på morgonen plus att jag är noga med att fylla på med vätska form av vatten. Blommorna jag dekorerar med är också ett sätt för mig att fira och uppmärksamma det kvinnliga inom mig - min intuition, min förmåga till att se helheten och hur mina handlingar påverkar allt omkring mig. Vi bor i ett relativt jämställt land med det betyder inte att vi firar kvinnligheten och kvinnliga egenskaper här i Sverige. Det kan vi se på flera sätt. Den enorma, kollektiva rädslan för så kallade alternativa metoder som finns t ex. För mig handlar t ex Ayurveda om att återkoppla till naturen. Vi är en del av naturen. Utan växterna och algerna skulle det inte finnas syre för oss att andas. Vi glömmer ofta bort detta. Några viftar bort ayurveda som flummigt. Ofta de som inte har läst in sig över huvud taget. För mig är det oerhört logiskt. Det var det som drog mig så starkt till ayruveda.

Nu tillbaka till balansen. Alla har inte pitta personlighet. Alla driver inte sig själva för hårt. Somliga behöver pusha sig själva lite mer. För en sådan personlighet kan det vara bra med ett tuffare pass på morgonen. För att få igång systemet.

Ajdå, behöver jag ta reda på vilken personlighet jag har nu kanske du tänker. Nejdå, är du en driven person som vet med dig att du behöver bromsas eller tvärtom en som gärna vill ha någon som peppar dig vid förändringar så vet du det redan nu. Det viktiga är att att acceptera de personligheter vi har och använda kraften i det och också ha en ödmjukhet i att vi behöver ta hand om oss själva på olika sätt.

Det som är rätt för mig behöver inte vara rätt för dig.

Jag önskar dig en härlig dag, en dag där du firar och vårdar DINA styrkor. :)

Konsten att räcka till.

Den här fina bilden tog Mattias av oss när vi åkte tåg till Stockholm häromveckan.

Den här fina bilden tog Mattias av oss när vi åkte tåg till Stockholm häromveckan.

Det här med att räcka till är något jag funderar en del över. När jag fortfarande var anställd kände jag sällan att jag räckte till. Allra minst för mig själv. Arbetet prioriterade jag högst, sedan barnen och sist någonstans kom jag. Jag var inte medveten om att jag prioriterade arbetet högst förrän efteråt egentligen. Men det är den enda slutsatsen jag kan dra då arbetet fick följa med mig hem och till och med i sängen. Tankarna på jobbet följde med i sängen och kunde hålla mig vaken i vargtimman. Följden av detta var ju att jag inte hade lika mycket ork över till det andra i livet. Till barnen, till relationen och till mig själv. Jag har nu förstått att för att leva ett liv som jag och mina närmaste mår bra av är det ett måste att jag prioriterar mig själv först. Det betyder att jag regelbundet checkar in och ser var jag lägger min energi. Hur jag fyller på. Hur jag delar med mig.

Min nattsömn är t ex helig numera och jag ser till att få de timmar jag behöver. Ett tag innebar det att maken och jag turades om att sova med Charlie. Nu har vi istället köpt en stor säng där alla tre kan sova gott om natten :)

Det är viktigt att sätta sig ner och fundera över hur vi egentligen gör med våra liv. Livet pågår ju idag. Nu. Inte i framtiden. Jag försöker ha en stund varje morgon när jag går inåt och stämmer av. Hur mår min kropp? Hur har jag det med mina känslor? Hur ser min energinivå ut?

Under de retreat jag varit med och anordnat har det genomgående lyfts av deltagarna hur de uppskattar samtal om viktiga saker. Sådant som man aldrig tar sig tid till i vardagen. Därför har jag skapat Sacred Circle. Sacred Circle ger utrymme för intressanta och givande samtal. En fredag i månaden träffas vi en grupp hemma hos mig och samtalar kring det aktuella temat. Jag bjuder på te och vi avslutar med en meditation. Första tillfället kommer ha temat Att räcka till. Det är ett begränsat antal platser så känner du att detta är något för dig så boka redan idag <3