Har du tröttnat på att misslyckas med hälsosammare vanor? Läs då detta!

Har du tröttnat på att misslyckas med hälsosammare vanor?

När yngste sonen skulle börja förskoleklass ville han cykla till skolan första dagen. Vi hade cyklat en hel del under sommaren så han ville prova att cykla till skolan. Jag och hans pappa var lite tveksamma men vi lät oss övertalas. Jo, men vi kan ju cykla första dagen! Vi upptäckte alla att det var väldigt trevligt så det som skulle bli en dag visade sig bli nästan hela det kommande skolåret. Vi cyklade i ur och skur och utrustade cyklarna med lampor för att klara höst och vintermörkret! Om vi någon gång tvingades ta bilen tyckte vi alla att det var ett ordentligt nedköp! Sommarlovet kom och vi kände oss mycket nöjda med all tid vi cyklat tillsammans!

När det var dags för skolstart i första klass var sonen av någon anledning inte lika taggad på att cykla och det smittade av sig på oss föräldrar. Vi hade kommit bort från vår fina cykelrutin och att ta bilen kändes både enklare och snabbare! Vi gjorde några halvhjärtade försök att cykla men kom alltid tillbaka till bilåkandet igen. När höstrusket sedan kom kände vi oss definitivt INTE taggade för att cykla så vi kom liksom aldrig in i cykelvanan igen. Nu på vårkanten har vi pratat lite löst om att komma igång att cykla igen men det har varit halt och kallt på morgonen så vi har inte velat.. Tills den här veckan! I helgen påminde maken om att det borde gå att cykla den kommande veckan…. Så han såg över allas cyklar så att de var i bra skick och att däcken var pumpade.

Kvällen innan cykelpremiären förberedde vi oss inför cyklingen den kommande morgonen. Var fanns sonens cykelnyckel? Kunde vi cykla i bara jeans eller skulle vi behöva ha överdrag? Var däcken pumpade? Vad skulle vi ha på oss under hjälmarna? Vad skulle vi ha på oss på fötterna? 

Om vi inte hade bestämt oss kvällen innan och “curlat” oss själva tror jag faktiskt att vi hade tagit bilen! Detta fick mig osökt att tänka på hur trögt det faktiskt är att bryta vanor! Åt båda håll! När vi väl hade kommit igång att cykla när sonen gick i förskoleklass ville vi inte ta bilen. När vi däremot blivit inbitna bilåkare kändes cyklandet jobbigt!

När morgonen kom var vi taggade och förberedda på att cykla iväg men trots detta dök det upp tankar om att det är mycket mer bekvämt att ta bilen. Det kändes knöligt att tänka på kläder både för vinter & sommar. Idag, den stora dagen för cykelpremiären, var det nämligen bara 2 plusgrader på morgonen och på eftermiddagen skulle det vara 17 grader! Om vi tagit bilen hade vi inte behövt pälsa på oss lika mycket på morgonen…. Vi hade heller inte behövt komma iväg lika tidigt eftersom det tar ungefär hälften så lång tid att ta bilen till skolan…

Om vi inte hade bestämt oss kvällen innan och “curlat” oss själva tror jag faktiskt att vi hade tagit bilen! Detta fick mig osökt att tänka på hur trögt det faktiskt är att bryta vanor! Åt båda håll! När vi väl hade kommit igång att cykla när sonen gick i förskoleklass ville vi inte ta bilen. När vi däremot blivit inbitna bilåkare kändes cyklandet jobbigt!

Denna inneboende “tröghet“ att bryta vanor och byta till nya gör att vi behöver extra hjälp när vi vill skapa en ny vana! Eftersom jag arbetar som coach vet jag vad som behöver vara på plats för att vi skall lyckas med en ny vana och det är följande:

5 knep som gör att du aldrig mer kommer misslyckas med en ny vana!

  1. Du måste veta VARFÖR du vill börja med en ny vana

    I exemplet med cyklandet skulle detta VARFÖR t ex kunna vara att det är så trevligt att cykla och småprata på väg till skolan. Det är också en skön start på dagen att både röra på sig och få frisk luft. På eftermiddagen blir det ett uppiggande avbrott för oss föräldrar att ta en cykeltur och hämta sonen. 

  2. Curla dig själv och gör det enkelt att lyckas!

    I fallet med cyklingen handlade det om att eliminera alla motstånd vi kunde komma på som t ex att vi inte hittade cykelnyckeln, att däcken inte var pumpade, att vi inte visste vad vi skulle ha på oss o s v. När vi står inför en ny vana vill vår hjärna nämligen jättegärna hålla fast vid det gamla och minsta lilla hinder kan få våra ambitioner på fall!

  3. Berätta gärna om din nya vana och ambition för någon annan

    En vinnande faktor när jag coachar klienter t ex är att de faktiskt behöver berätta för mig hur det har gått med de uppgifter de åtagit sig mellan träffarna. Detta gör att de gärna lägger in en högre växel eftersom de inte vill bli “påkomna” med att inte ha gjort sin uppgift sedan föregående träff. Genom att skriva det här blogginlägget t ex outar jag att vi nu härmed har påbörjat cykelsäsongen och jag vill ju inte framstå som en avhoppare kära läsare! 😂

  4. Avtala en viss tid med dig själv som du skall ägna dig åt den nya vanan… what so ever!

    I fallet med cyklandet kan vi t ex bestämma oss att vi skall cykla resten av månaden. Att avtala om en begränsad tid gör att vi slipper den där destruktiva känslan av överväldigande. Om vi t ex tänker att vi skall cykla resten av våra liv så känns det jättestort och vi kommer sannolikt backa innan vi ens börjat. Men resten av månaden, det är drygt två veckor, det fixar vi! I min kurs Shine Your Light t ex “avtalar” du med dig själv om att ge ditt nya hälsosammare liv en chans på 6 veckor. 

  5. När den avtalade tiden är slut skall du göra en utvärdering

    Detta har en psykologisk effekt på dig själv som gör att du känner dig trygg och det ger tillit inför varje gång du vill prova en ny vana. Du vet att du kommer få en chans att reflektera och fundera på huruvida den nya vanan känns bra eller dålig för dig. Utvärderingen skall ge svar på följande frågor: Hur känns det? Är den nya vanan bättre än den gamla? Om ja så fortsätter vi, om nej, så kan vi gå tillbaka till den gamla vanan. I onlinekursen Shine Your Light ingår denna viktiga utvärdering som en del av kursen. 


Så när du skall börja en ny vana, var snäll mot dig själv och använd dig att de 5 knepen ovan så lovar jag att din nya vana kommer gå som en dans!


Jag är väl medveten om att det kan behövas hjälp på traven när vi börjar en ny vana. Känner du att du behöver den hjälpen så coachar jag dig gärna! Här kan du läsa mer om coachingen! Är du sugen på att etablera nya vanor som gör dig starkare, piggare, gladare, mer hälsosam och mer harmonisk med den “avtalade” tiden 6 veckor så kolla gärna in min onlinekurs SHINE YOUR LIGHT!

Previous
Previous

Från irritation till passion!

Next
Next

Därför skall du anlita en personlig coach!