Nu arbetar jag smartare!

20190627_110720.jpg

Det slog mig i morse när jag hade min stund i stillhet att jag arbetar mycket smartare nuförtiden.

Tidigare pressade jag mig igenom saker som skulle göras. Jag har en vilja av stål och är enormt målfokuserad. Jag kunde hoppa över måltider och körde på även om kroppen sedan länge ville göra något annat!

Jag inser nu att detta inte är det bästa och inte heller det enda sättet att arbeta på. :) Oavsett vad vi gör är det viktigt att fundera över hur vi tillbringar våra dagar. Varje dag.

Ställ dig själv följande fråga:

Har jag gått plus i energi när dagen är slut, ligger jag på +/- noll eller har jag gått minus?

Är svaret att du har gått minus är det viktigt att ta sig en funderare.

I en värld där hälsobloggare drabbas av plötslig cancer och yogisar bränner ut sig bör vi vara medvetna om att vi som kollektiv har väldigt dålig koll på vad hälsa är på riktigt. Om nu människor som har hälsa som sitt arbete eller sin livsstil inte ens lyckas hålla sig friska hur har vi det då med resten av människorna?

Jag tror att en del av svaret kan vara så enkelt att vi behöver sträva efter balans mellan de energier vi har inom oss. Vi har alla både kvinnliga och manliga energier men vi har länge levt i en värld där de kvinnliga egenskaperna nedvärderas och då är det naturligt att vi trycker ner dessa egenskaper även inom oss själva. Då skapar vi obalanser. Jag ser många yogisar vara i mer manliga energier, dvs de pushar sig själv för hårt, har strikta rutiner och glömmer bort helhetsperspektivet. Jag har själv sett den tendensen hos mig själv och numera är jag mycket noga med att ha kontakt med min kvinnliga, inkännande energi inom mig som faktiskt talar om när det är dags att ta en paus.

Jag tillämpar t ex detta numera när jag springer. Tidigare var det en kamp mot tiden och flåset. Numera är löpningen en upplevelse för alla sinnen. Det är en fröjd för kroppen att röra sig men också för ögonen och öronen. Jag stannar ofta upp och tar in. De vackra vyerna och den magiska fågelsången. Jag maxar upplevelsen.

Ett annat exempel kan nämnas när jag sitter och jobbar. Kanske börjar benen känna sig rastlösa. Tidigare ignorerade jag det men nu ändrar jag ställning, kanske går jag omkring lite eller sätter på musik och gör några dansmoves :) Häromdagen kände jag huvudvärken viska. Jag tog då en paus, vilade ögonen och gjorde lite ögonövningar. Den lilla viskningen försvann och det blev ingen huvudvärk som manifisterade sig.

Vi kan inte köra på som galningar och tänka att vi skall vila på helgen eller när semestern kommer. Inte om vi vill må bra på riktigt. Självlklart kan vi ha kortare perioder som är mer intensiva men de måste följas av en lugnare period.

Med mitt nya sätt att arbeta får jag mer gjort, jag arbetar mer fokuserat och jag har energi kvar på kvällen. Yes, du läste rätt! Jag får faktiskt mer gjort och får högre kvalitet i det jag gör när jag ger mig själv regelbundna micropauser. Och viktigast av allt; jag har ROLIGT också. Men även den bästa syssla blir tråkig och dränerande om vi aldrig ger oss konstrasten med pauser.

Har du också funderat i dessa banor? Hur tänker du då? Kommentera gärna <3