Känner du dig också trött och energilös? Det här kan vara orsaken...

abbie-bernet-y8OPPvo_5mU-unsplash.jpg

Många som kommer till mig på coaching har perioder av energilöshet. Det handlar ofta om högpresterande kreativa kvinnor som undrar var tröttheten kommer ifrån. 

De känner sig frustrerade och märker att viljekraften som tagit dem genom livet galant tidigare inte längre räcker till. Det blir fler perioder av slösurfande i soffan och inombords gnager olusten över det som pågår. De saknar sitt gamla jag som var fullt av energi och glädje men kan inte se hur de skall komma tillbaka dit.  

Känner du också igen dig i detta? Då skall jag börja med att säga att det här helt normalt! Snarare regel än undantag i dagens läge! 

Vad beror det då på? Det kan finnas flera bakomliggande orsaker!

En viktig anledning är att vi gått emot oss själva och det vi vill i hela vårt liv. Vi har gjort val som inte är i linje med det hjärtat vill och därför får vi alltid anstränga oss lite extra för att passa in. För varje stund vi anstränger oss lite extra dräneras vi på energi. Har vi då närmat oss medelådern så är det inte alls konstigt att detta energiläckage som pågått så länge gör sig påminnt. 

Det kan också bero på att vi bär på gamla saker. Kanske hade vi en utmanande barndom vars minne är djupt begravt inom oss. Eller så har vi en skilsmässa bakom oss med mycket dåligt samvete som också har stannat kvar inom oss. Sådana här saker som vi inte har tillåtit att sörja, läka ut och lämna bakom oss ligger som svarta hål inom oss och suger vår energi.

En annan viktig faktor är att vi fokuserar på fel saker. Hela tiden. I och med att vi inte har fått lära oss att rikta vår energi så smetar vi ut den lite här och där hela tiden. Låt mig ge några exempel: du sitter och jobbar, känner att du blir lite trött och ofokuserad och i stället för att ta en paus, kanske resa dig, gå och hämta ett glas vatten, ta en riktig paus helt enkelt, så går du in på Facebook eller instagram och surfar runt planlöst en stund. Tiden rullar iväg och sedan kommer du på att du faktiskt sitter och jobbar och lämnar ditt surfande och går tillbaka till jobbet. 

Problemet med detta är att din hjärna och din kropp ville ha en paus från det du gjorde för att fylla på med energi och kraft. Men istället fortsätter du att göra av med energi. 

Det här mönstret kanske fortgår hela din arbetsdag och när dagen är slut känner du dig trött och energilös och bara måste ligga på soffan en stund och då kommer mobilen fram igen….

Sen är det dags att laga middag och efter det landar du i soffan med mobilen igen. Du vet att du borde stänga av telefonen och lägga dig i tid men du bara måste kolla om det hänt något nytt i de Facebookgrupper du är med i.

Hur kunde du gjort på ett annorlunda sätt den här dagen? Jo dela in dina arbetspass i korta perioder. T ex, arbeta fokuserat i 25 min (då får du inte kolla mobilen eller surfa) och sedan tar du en paus på 5 min där du lämnar din arbetsplats och gör något annat.  Vad kommer hända om du gör så här? Jo, du kommer rikta all din energi och uppmärksamhet på det du gör för tillfället och du kommer ge dig själv den vila din hjärna och kropp så väl behöver. Bestäm även en tidpunkt då du kan kolla sociala media och jag lovar dig att det inte kommer vara lika intressant när den tiden väl kommer upp. Det beror på att vi ofta, ofta, vänder oss till mobilen och sociala media när vi egentligen behöver en paus från det vi för tillfället håller på med.

Det finns kan alltså finnas flera saker som gör att vi läcker energi. Det intressanta är att vi i de flesta fall själva är orsaken till detta. Det positiva med det är ju att vi faktiskt därför har möjlighet att göra något åt det! Det gör vi genom att först identifiera vad det är som gör att vi läcker energi och utifrån detta förändra vårt beteende!


Vill du ha hjälp att identifiera var du läcker energi och göra något åt det på riktigt? Boka coaching med Jessica.

Previous
Previous

Därför tummar jag ALDRIG på min morgonrutin!

Next
Next

Meditation - den viktiga pusselbiten jag saknade i yogan under 9 år.