Att hitta balansen i DITT liv.

00100lPORTRAIT_00100_BURST20190511093635893_COVER.jpg

Jag vaknade tidigt och smög upp och gjorde min “morgondrink”. Jag kokade upp lite vatten och lade i några blad färsk mynta och citronverbena och pressade några droppar citron i. Sen smög jag ner till mitt yoga - och meditationsrum.

Min mynta på altanen.

Min mynta på altanen.

Citronverbenan.

Citronverbenan.

Jag gick ut och plockade några jasminblommor i trädgården som jag dekorerade med i mitt rum. Tände några ljus och landade. Andades. Gjorde pranayama. Detta följdes av ett lugnt yogapass följt av vila och sedan mediterade jag. Vilken underbar start på dagen. För mig. <3

För dig som känner till Ayurveda så har jag en pitta dosha. Det betyder att jag är målmedveten och kan driva mig själv ganska hårt. I värmen ökar pittan som har med eld att göra och jag får lättare huvudvärk och blir irriterad i värmen. För mig är det viktigt att kyla ner systemet. Det gör jag genom att ta en lugn start på morgonen plus att jag är noga med att fylla på med vätska form av vatten. Blommorna jag dekorerar med är också ett sätt för mig att fira och uppmärksamma det kvinnliga inom mig - min intuition, min förmåga till att se helheten och hur mina handlingar påverkar allt omkring mig. Vi bor i ett relativt jämställt land med det betyder inte att vi firar kvinnligheten och kvinnliga egenskaper här i Sverige. Det kan vi se på flera sätt. Den enorma, kollektiva rädslan för så kallade alternativa metoder som finns t ex. För mig handlar t ex Ayurveda om att återkoppla till naturen. Vi är en del av naturen. Utan växterna och algerna skulle det inte finnas syre för oss att andas. Vi glömmer ofta bort detta. Några viftar bort ayurveda som flummigt. Ofta de som inte har läst in sig över huvud taget. För mig är det oerhört logiskt. Det var det som drog mig så starkt till ayruveda.

Nu tillbaka till balansen. Alla har inte pitta personlighet. Alla driver inte sig själva för hårt. Somliga behöver pusha sig själva lite mer. För en sådan personlighet kan det vara bra med ett tuffare pass på morgonen. För att få igång systemet.

Ajdå, behöver jag ta reda på vilken personlighet jag har nu kanske du tänker. Nejdå, är du en driven person som vet med dig att du behöver bromsas eller tvärtom en som gärna vill ha någon som peppar dig vid förändringar så vet du det redan nu. Det viktiga är att att acceptera de personligheter vi har och använda kraften i det och också ha en ödmjukhet i att vi behöver ta hand om oss själva på olika sätt.

Det som är rätt för mig behöver inte vara rätt för dig.

Jag önskar dig en härlig dag, en dag där du firar och vårdar DINA styrkor. :)

Konsten att räcka till.

Den här fina bilden tog Mattias av oss när vi åkte tåg till Stockholm häromveckan.

Den här fina bilden tog Mattias av oss när vi åkte tåg till Stockholm häromveckan.

Det här med att räcka till är något jag funderar en del över. När jag fortfarande var anställd kände jag sällan att jag räckte till. Allra minst för mig själv. Arbetet prioriterade jag högst, sedan barnen och sist någonstans kom jag. Jag var inte medveten om att jag prioriterade arbetet högst förrän efteråt egentligen. Men det är den enda slutsatsen jag kan dra då arbetet fick följa med mig hem och till och med i sängen. Tankarna på jobbet följde med i sängen och kunde hålla mig vaken i vargtimman. Följden av detta var ju att jag inte hade lika mycket ork över till det andra i livet. Till barnen, till relationen och till mig själv. Jag har nu förstått att för att leva ett liv som jag och mina närmaste mår bra av är det ett måste att jag prioriterar mig själv först. Det betyder att jag regelbundet checkar in och ser var jag lägger min energi. Hur jag fyller på. Hur jag delar med mig.

Min nattsömn är t ex helig numera och jag ser till att få de timmar jag behöver. Ett tag innebar det att maken och jag turades om att sova med Charlie. Nu har vi istället köpt en stor säng där alla tre kan sova gott om natten :)

Det är viktigt att sätta sig ner och fundera över hur vi egentligen gör med våra liv. Livet pågår ju idag. Nu. Inte i framtiden. Jag försöker ha en stund varje morgon när jag går inåt och stämmer av. Hur mår min kropp? Hur har jag det med mina känslor? Hur ser min energinivå ut?

Under de retreat jag varit med och anordnat har det genomgående lyfts av deltagarna hur de uppskattar samtal om viktiga saker. Sådant som man aldrig tar sig tid till i vardagen. Därför har jag skapat Sacred Circle. Sacred Circle ger utrymme för intressanta och givande samtal. En fredag i månaden träffas vi en grupp hemma hos mig och samtalar kring det aktuella temat. Jag bjuder på te och vi avslutar med en meditation. Första tillfället kommer ha temat Att räcka till. Det är ett begränsat antal platser så känner du att detta är något för dig så boka redan idag <3Så här undviker du de vanligaste smoothie-misstagen!

IMG_20190501_121607_704.jpg

Hej!

I mitt senaste nyhetsbrev delade jag med mig av de vanligaste smoothie-misstagen och det var så omtyckt att jag bestämde mig för att göra ett blogginlägg av det så att fler kan ta del av det. Vill du också få bra tips framöver så prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev. Du registrerar dig längst ner i det här inlägget och det är självklart GRATIS :)

Jag har räknat ut att jag gjort över 4000(!) smoothiesar i mitt liv. Ja, det är vääääldigt många :D

Jag vet vad som fungerar och inte fungerar och här listar jag de tre vanligaste misstagen när jag hör andra berätta om sina smoothie-försök och hur du kan undvika att göra samma misstag som de har gjort :)

Jag blir inte mätt!

Det är sååå många som säger det här. Och det är ju inte bra. Om man äter sin smoothie som frukost eller lunch så skall den ju vara mättande! Jag frågar försiktigt vad vederbörande har i och det landar alltid i för få kalorier.

Istället för en banan, ta tre! Står du dig inte på detta så ta fyra nästa gång. För att öka kalorimängden utan att öka på fettet brukar jag även ha i dadlar. Så kort och gott, blir du inte mätt så ta mer frukt!

Det blir inte gott!

Då tar jag till bananen igen. Bananen är riktigt bra att ha som bas för den döljer det mesta *skrattar*. En bas som jag alltid kör är i princip:

Bananer (alltid minst tre om jag gör till vuxen och det skall ersätta frukost eller lunch)

Frysta bär av något slag. Jordgubbar och blåbär t ex är riktigt gott. Tänk bara på att alltid välja ekologiskt när du väljer jordgubbar eftersom det är den mest besprutade frukten vi har just nu tyvärr. Gå gärna till Dirty Dozen själv så att du är medveten om hur det ser ut.

Bladgrönt Jag har nästan alltid något grönt i min smoothie. Är du nybörjare, eller skall ge till barnen föreslår jag neutrala smaker som spenat eller plocksallat. Men den modige kan försöka sig på grönkål i! :) Det har jag alltid i Charlies (min femåring) smoothie t ex men han är ju van sedan födseln :D

Jag måste ha någon sorts mjölkprodukt i!

Nej det måste du inte alls :) Mjölkprodukter är sammankopplade med många besvär så de vill vi undvika. De är inte heller bra för miljön och naturligtvis inte för kossorna. Här listar den svenska föreningen Läkare för framtiden flera anledningar till att undvika eller dra ner på mjölkprodukter.

Jag ersätter mjölk med vatten. Vill jag ha en krämigare variant utesluter jag t o m vatten helt ibland. Ett annat altlernativ, istället för att ta bort vattnet, är att fylla på smoothien med hampafrön, solrosfrön eller cashewnötter. Då blir den riktigt krämig och god!

Hoppas detta inspirerar dig till att göra riktigt goda och nyttiga smoothiesar och som sagt, prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev så blir du en i gänget! :)

I have PLENTY of time.

IMG_20190421_074918_270.jpg

I have time. I have PLENTY of time.

I used to have stressful dreams before. I used to dream that I had do catch a plane or a train and everything that possible could mess up did. And I couldn’t catch the plane or the train or I had do rush like crazy.

Last night I had my travel dream again. We were to catch a plane. And I was a bit stressed about it but then somebody said: It doesn’t leave until 9 pm so we have PLENTY of time. And the relief I felt in my body was huge. When I woke up that’s the message that stayed in my conciousness. I have PLENTY of time.

For the first time in my grown up life I could feel it and understand it in my entire body. I have PLENTY of time. No need to rush. No need to stress. No need to hurry. What a relief!

28 days on raw fruits and veggies.

Screenshot_20190424-144618_Layout.jpg

For those of you who have followed me for a long time you know that I used to eat raw food. I started back in 2011 and followed that way of eating for 2.5 years. I have never felt better in my adult life than I did during that period. No colds of flus, no PMS and lots of energy.

But there are two main reasons while I left this way of eating:

  1. The fruits available in Sweden is, in my humble opinion, quite boring in the long run. I missed eating mangos, cherimoyas, persimmons, figs and much more. These fruits are available here but don’t taste even close as good as the ones I bought in Spain for example.

  2. My family is not on a raw food diet and I missed eating the same dishes as them. I still have my smoothie for lunch and when I work I have smoothies for lunch but when I’m with my family I eat cooked foods for lunch and cooked foods for dinner.

When the spring arrived here in Sweden I felt an urge to eat raw food again. And I decided to do it for 28 days. I’m on day 2 today and it feels like coming home. My body LOVES this!

On the picture you can see some of the dishes I’ve had so far.

I'm practicing the art of Self-Reliance.

20190417_133741.jpg

Yogi Bhajan said: Self-reliance is the greatest art.

That’s my main focus at the moment. Self-reliance. I’m practicing it. I have a break from binge-listening to spiritual podcasts and reading spiritual books. I feel like a teenage rebellion. Like I’m ready to stand on my own. I’m ready to fully trust myself.

Another aspect of this is that I have finally come to a close with my feelings around my mother. I don’t put my energy there anymore. I feel FREE. For those who know me you know that I grew up with a mother suffering from bipolar and schizofrenia. And this took and have taken a lot of energy from me. But it doesn’t anymore. Instead I can use this energy to live my life in the present moment instead of feeling sorry for myself to have had a childhood like I had and to not have had a healthy mother since I was 14. I realized very early in my life that I needed to work with myself so I have been doing this for almost 26(!) years now! And I’m done with it. At least for now. :)

I just want to have FUN. To laugh, play and don’t have such a serious outlook on life.

I’m tired of keeping stuff that’s not in alignment with my current life and what I want for my future. Yes, I’m also going through my physical stuff. I have had the book The Life-Changing Magic of Tidying Up by Marie Kondo for a while and I have read it before. I have gone through my clothes and the books before but not the papers. But now I’m starting over again. I have redone my clothes, my books and I’m almost done with my papers. And it feels soooo good! I love the spiritual part of KonMari as the method is called. What I learn about myself as I go through my stuff is really life changing. And I have rediscovered my appreciation for order.

I used to like to have it neat and tidy around me when I was a child. But something happened in my teens when my mother started to be sick. Because at that time I started to be messy. And I have seen myself as a messy person since. But as I mentioned before, this is not my true essence. I like order around me. And it’s time to create that again. I also don’t like having too much stuff around. Although I have had a problem to let go of sentimental stuff but they are going now too :). It’s like I’m shaking off an old smelly costume. I’m ready to dance, shake my legs and sing!

To be honest I just wanna have fun. I want to follow my heart’s desire and laugh and play. One revolutionary thing is that I’m reading Marian Key’s novel The Break. Honestly, I didn’t pick it for the title, I realized what the title was when I had already bought it. I found it in a Pocket Shop last week and I used to read Key’s books a lot many years ago. But for different reasons I stopped. And when I found it in the store I just bought it. And I love this feeling :) This feeling of not being so damn serious.

I was born a happy girl. A positive girl. But I decided to tell myself an energy-draining story. I’m putting an end to that story now. It’s about time.

Life is NOT supposed to be heavy. If you have old stuff like I had with my mother keeping you down find a way to let go. Make a decision to let go of the old garbage and feel the lightness and just go with the flow and have FUN. It’s not about burying your feelings. It’s about knowing when it’s enough. When it’s time to let go.

I have realized that I cannot make my mother free from her diseases and I cannot change my experience. So therefore I decided to let it go.

Ännu en härlig yogahelg genomförd!

Hej på er!

Nu i helgen anordnade jag en yoga- och meditationshelg tillsammans med mina fina vänner och kollegor i Andromeda Health; Jenny och Maja.

Maja, jag och Jenny.

Maja, jag och Jenny.

Det är en ära att få arbeta med dessa kvinnor. De är professionella, inspirerande och varmhjärtade.

Vi höll till i ett fantastiskt naturhus som ligger i Ubbhult utanför Göteborg. Huset har en magisk åtta-kantig sal där vi höll våra yogapass och meditationer. Där hade vi även djupa samtal med de fem fantastiska kvinnor som kom och var med på vår helg. Utmed södersidan av huset finns en ljuvlig vinterträdgård där vi bland de ekologiska odlingarna kunde avnjuta Majas utsökt goda och hälsosamma helvegetariska mat.

På våra retreat finns även tid för individuella behandlingar som t ex massage vilket är väldigt uppskattat.

Vi tycker det är väldigt viktigt i denna uppkopplade tid att ge utrymme för möten och samtal där vi får tid att mötas på djupet och diskutera sådant som vi bär inom oss men som vi inte alltid talar om. Vi vill inspirera till att lyssna inåt och leva ett liv som får DIG att må ditt allra bästa.

Nästa yogahelg kommer att äga rum i Spanien till våren och vi ser fram emot se dig som gäst där!

Yoga, meditation och samtal &lt;3

Yoga, meditation och samtal <3

Jenny leder ett pass i Globalyoga.

Jenny leder ett pass i Globalyoga.

Lunch i den härliga vinterträdgården!

Lunch i den härliga vinterträdgården!
Min kärlek till mantra-meditation.

IMG_9127 (1).JPG

Jag kom i kontakt med mantra-meditation första gången våren 2009. Det var på min första lektion i Kundaliniyoga. Jag var nyseparerad från de äldsta killarnas pappa och jag ville få in mer yoga i mitt liv igen. Jag såg en notis i lokaltidningen om Kundaliniyoga. Jag visste inte då alls vad Kundaliniyoga var för något. Jag kontaktade läraren och frågade om jag kunde gå varannan vecka (då jag hade barnen varannan vecka och inte ville vara borta från dem när de var hos mig) och det gick bra.

Ett Kundaliniyogapass består av fysiska övningar, en vila och en meditation. Det var första gången jag testade mantrameditation och jag blev helt såld!

Jag har förstått att en del tycker att mantran är lite spooky och avfärdar dem utan närmare undersökning. Jag tycker det är synd då mantran är ett fantastiskt verktyg till välmående och fördjupning av meditationen. Mantran är egentligen inget annat än ett komplement till de fysiska rörelserna och andningen i yoga. Syftet med mantran är bland annat att skapa vibrationer i kroppen. Dessa vibrationer påverkar kroppen och sinnet på ett positivt sätt.

IMG_9121.JPG

Mantran hjälper oss också att stilla tankeverksamheten. På så sätt kan vi komma åt det undermedvetna och möta de känslor och tankar som ligger på ett djupare plan och kanske behöver höras eller bearbetas.

De hjälper oss också att koncentrera sinnet. Genom att upprepa ett mantra riktas uppmärksamheten till mantrat istället för tankarna. Då blir det enklare att betrakta tankarna utifrån. Detta är sedan en förmåga vi tar med oss även utanför meditationen som hjälper oss att detektera olika negativa tankemönster vi har och möjliggör det därför för oss att avbryta dem innan vi dras ner i en spiral av negativitet.

Mantrameditation gör även att andningshastigheten regleras. Vi andas djupare, långsammare och mer rytmiskt. Det får samma positiva effekter på kroppen och sinnet som djupandning.

Varför dessa konstiga ord då? Ja det är ju inte konstigare än yogaställningarna. Egentligen. Yogan har ju kommit till oss från Indien. Yogan är framtagen av Indiska mästare och på samma sätt som de tog fram yogaställningarna utformade de också olika mantran. Många av oss betraktar inte längre Yogan som något flummigt och spooky. Men det gjorde vi en gång i tiden. Nu är det dags att våga använda mantran och se vilka effekter det får på vårt välmående på samma sätt som yogan. :)

Är du nyfiken på att veta mer? Du vet väl att jag erbjuder privatlektioner i meditation?

Du har väl inte missat förra veckans avsnitt av The Game Changers Podcast? Där ägnar Jenny och jag ett helt avsnitt till att prata om Meditation. Vi pratar om hur meditation påverkar oss i vår vardag, hur vi får in det i vårt liv och mycket mer!

Jag börjar min paus med en paus.

IMG_20180930_142337_892.jpg

Hej på er!

Imorgon börjar min 6 månader långa tjänstledighet. Det känns helt rätt men också lite konstigt. Ovant. Mattias och jag tillbringade lördagen och en del av söndagen på Sankt Jörgen Park och det är också där bilden ovan av mig är tagen.

När vi åkte hem satt det i ryggmärgen att imorgon är det jobb igen. Det är ju måndag. Men det är det inte. För jag skall vara hemma med Charlie. Måndag, tisdag och onsdag. Som jag har längtat och ändå känns det lite konstigt när jag nu är här. Vi behöver inte tänka på att göra matlåda till Charlie ikväll. Jag behöver inte stå och göra smoothiesar för att ta med mig till jobbet imorgon bitti. Vi kan bara vara. Ta dagen som den kommer.

Jag kände så mycket inspiration när jag vi var på Sankt Jörgens. Jag kommer att åka dit och sitta i hotell-lobbyn och jobba emellanåt. Jag skall skapa online-program bland annat och även om jag älskar vårt hus är det bra med input och inspiration utifrån emellanåt.

20180930_105703.jpg

Min plan är också att göra i ordning ett av rummen i källaren till ett yoga- och meditationsrum. Då kan jag ta emot klienter där samt att jag verkligen känner att jag behöver ett eget rum att vara i när jag yogar och mediterar. Nu i somras yogade jag ute i vår trädgård nästan varje morgon och det var så skönt att ha en egen plats. Jag saknar det. Nu funkar det inte längre att yoga utomhus här.

Men jag skall börja min tjänstledighet från mitt arbete som projektledare med en vecka av att bara vara. Jag skall inte tänka på mitt eget företag alls. Jag skall koppla av, laga god vegansk mat, vara med Charlie, läsa böcker och göra det jag känner för. En slags omstart innan jag kör igång. Inget postande vare sig här eller på instagram eller facebook. Jenny och jag har nu fått igång ett konto för vår podcast på Instagagram @thegamechangerspodcast men det kontot kommer Jenny rodda kommande vecka. Fredagens avsnitt kommer att handla om Meditation och det har jag redan förberett och schemalagt. Så jag tror att jag skall kunna hålla mig ifrån att tänka på jobb den här veckan.

Jag hoppas att ni har haft en helt underbar helg!

Att ta hand om sig själv är inte egoistiskt <3

20180914_151910.jpg

I fredags anordnade jag, tillsammans med mina vänner i Andromeda Health; Maja och Jenny vårt första endagsretreat. Vi yogade, mediterade, och åt fantastiskt god, klimatsmart, hälsosam helvegetarisk mat.

Det bästa av allt är de intressanta samtal och de möten som sker under ett retreat. Det gör gott i hjärtat att se människor ta sig själva på allvar och faktiskt ge sig själva en stund där de fokuserar på sitt eget välmående. Att ta hand om sig själv är inte egoistiskt. Mår du bra sprider du en bra stämning omkring dig. Mår du dåligt riskerar du att sprida en dålig stämning omkring dig. Det handlar inte om att vi inte får må dåligt emellanåt. Det handlar om när vi sätter sådan press på oss själva att vara andra till lags att vi till slut börjar läcka frustration och ilska.

Känner du att det är dags att ta hand om dig själv ordentligt är du välkommen på vår retreathelg 12-14:e oktober. Du kan läsa mer om den här.

20180914_132851.jpg


Att ta emot.

IMG_20180804_213559 (1).jpg

Som kvinna och mamma är det lätt att glömma bort att även vi behöver ta emot ibland. Att yoga och meditera samt äta hälsosam växtbaserad mat är för mig ett sätt att ta hand om mig själv. Men ibland kan det vara skönt att ta emot utifrån. Att bara få luta sig tillbaka och ta emot. Det slog mig för någon dag sedan att jag verkligen behöver det.

Jag har brottats med först en vanlig förkylning och sedan en bihåleinflammation och under tiden med bihåleinflammationen var min älskade man och besteg Kebnekaise. Då hade jag ensam huvudansvaret för Charlie, vår fyraåring. Jag försökte få tillfällen att vila och ta det lugnt i stillhet men jag insåg att jag även behöver fylla på. Att ta emot. Inte bara vara.

Att ta emot kan vara knivigt för många av oss. Jag växte upp med en ensamstående, fantastisk mamma men när jag var fjorton började hon få regelbunda skov av maniska perioder till följd av sin bipolära sjukdom och sin schizofreni. Det gav väldigt lite utrymme för mig att få ta emot. Så jag tror att jag någon gång vid den tiden stängde jag av det behovet. Eller tryckte ner det snarare. För jag tror att vi alla behöver ta emot emellanåt.

Efter den här perioden, då jag själv var sjuk och tog hand om Charlie har det kommit över mig så tydligt. Jag vill bli ompysslad och ta emot. Jag behöver det. Så jag gjorde något väldigt olikt mig. Jag bokade tid för 50 min massage och en god rawfood lunchbuffé på ett spa. Nu på lördag. Efteråt blir det en stund i spat med bastu och kanske en god bok.

När blev du själv ompysslad senast? Är du kanske riktigt bra på att göra det? Dela gärna med dig av dina tips i så fall :)