I'm practicing the art of Self-Reliance.

20190417_133741.jpg

Yogi Bhajan said: Self-reliance is the greatest art.

That’s my main focus at the moment. Self-reliance. I’m practicing it. I have a break from binge-listening to spiritual podcasts and reading spiritual books. I feel like a teenage rebellion. Like I’m ready to stand on my own. I’m ready to fully trust myself.

Another aspect of this is that I have finally come to a close with my feelings around my mother. I don’t put my energy there anymore. I feel FREE. For those who know me you know that I grew up with a mother suffering from bipolar and schizofrenia. And this took and have taken a lot of energy from me. But it doesn’t anymore. Instead I can use this energy to live my life in the present moment instead of feeling sorry for myself to have had a childhood like I had and to not have had a healthy mother since I was 14. I realized very early in my life that I needed to work with myself so I have been doing this for almost 26(!) years now! And I’m done with it. At least for now. :)

I just want to have FUN. To laugh, play and don’t have such a serious outlook on life.

I’m tired of keeping stuff that’s not in alignment with my current life and what I want for my future. Yes, I’m also going through my physical stuff. I have had the book The Life-Changing Magic of Tidying Up by Marie Kondo for a while and I have read it before. I have gone through my clothes and the books before but not the papers. But now I’m starting over again. I have redone my clothes, my books and I’m almost done with my papers. And it feels soooo good! I love the spiritual part of KonMari as the method is called. What I learn about myself as I go through my stuff is really life changing. And I have rediscovered my appreciation for order.

I used to like to have it neat and tidy around me when I was a child. But something happened in my teens when my mother started to be sick. Because at that time I started to be messy. And I have seen myself as a messy person since. But as I mentioned before, this is not my true essence. I like order around me. And it’s time to create that again. I also don’t like having too much stuff around. Although I have had a problem to let go of sentimental stuff but they are going now too :). It’s like I’m shaking off an old smelly costume. I’m ready to dance, shake my legs and sing!

To be honest I just wanna have fun. I want to follow my heart’s desire and laugh and play. One revolutionary thing is that I’m reading Marian Key’s novel The Break. Honestly, I didn’t pick it for the title, I realized what the title was when I had already bought it. I found it in a Pocket Shop last week and I used to read Key’s books a lot many years ago. But for different reasons I stopped. And when I found it in the store I just bought it. And I love this feeling :) This feeling of not being so damn serious.

I was born a happy girl. A positive girl. But I decided to tell myself an energy-draining story. I’m putting an end to that story now. It’s about time.

Life is NOT supposed to be heavy. If you have old stuff like I had with my mother keeping you down find a way to let go. Make a decision to let go of the old garbage and feel the lightness and just go with the flow and have FUN. It’s not about burying your feelings. It’s about knowing when it’s enough. When it’s time to let go.

I have realized that I cannot make my mother free from her diseases and I cannot change my experience. So therefore I decided to let it go.

Ännu en härlig yogahelg genomförd!

Hej på er!

Nu i helgen anordnade jag en yoga- och meditationshelg tillsammans med mina fina vänner och kollegor i Andromeda Health; Jenny och Maja.

Maja, jag och Jenny.

Maja, jag och Jenny.

Det är en ära att få arbeta med dessa kvinnor. De är professionella, inspirerande och varmhjärtade.

Vi höll till i ett fantastiskt naturhus som ligger i Ubbhult utanför Göteborg. Huset har en magisk åtta-kantig sal där vi höll våra yogapass och meditationer. Där hade vi även djupa samtal med de fem fantastiska kvinnor som kom och var med på vår helg. Utmed södersidan av huset finns en ljuvlig vinterträdgård där vi bland de ekologiska odlingarna kunde avnjuta Majas utsökt goda och hälsosamma helvegetariska mat.

På våra retreat finns även tid för individuella behandlingar som t ex massage vilket är väldigt uppskattat.

Vi tycker det är väldigt viktigt i denna uppkopplade tid att ge utrymme för möten och samtal där vi får tid att mötas på djupet och diskutera sådant som vi bär inom oss men som vi inte alltid talar om. Vi vill inspirera till att lyssna inåt och leva ett liv som får DIG att må ditt allra bästa.

Nästa yogahelg kommer att äga rum i Spanien till våren och vi ser fram emot se dig som gäst där!

Yoga, meditation och samtal <3

Yoga, meditation och samtal <3

Jenny leder ett pass i Globalyoga.

Jenny leder ett pass i Globalyoga.

Lunch i den härliga vinterträdgården!

Lunch i den härliga vinterträdgården!
Min kärlek till mantra-meditation.

IMG_9127 (1).JPG

Jag kom i kontakt med mantra-meditation första gången våren 2009. Det var på min första lektion i Kundaliniyoga. Jag var nyseparerad från de äldsta killarnas pappa och jag ville få in mer yoga i mitt liv igen. Jag såg en notis i lokaltidningen om Kundaliniyoga. Jag visste inte då alls vad Kundaliniyoga var för något. Jag kontaktade läraren och frågade om jag kunde gå varannan vecka (då jag hade barnen varannan vecka och inte ville vara borta från dem när de var hos mig) och det gick bra.

Ett Kundaliniyogapass består av fysiska övningar, en vila och en meditation. Det var första gången jag testade mantrameditation och jag blev helt såld!

Jag har förstått att en del tycker att mantran är lite spooky och avfärdar dem utan närmare undersökning. Jag tycker det är synd då mantran är ett fantastiskt verktyg till välmående och fördjupning av meditationen. Mantran är egentligen inget annat än ett komplement till de fysiska rörelserna och andningen i yoga. Syftet med mantran är bland annat att skapa vibrationer i kroppen. Dessa vibrationer påverkar kroppen och sinnet på ett positivt sätt.

IMG_9121.JPG

Mantran hjälper oss också att stilla tankeverksamheten. På så sätt kan vi komma åt det undermedvetna och möta de känslor och tankar som ligger på ett djupare plan och kanske behöver höras eller bearbetas.

De hjälper oss också att koncentrera sinnet. Genom att upprepa ett mantra riktas uppmärksamheten till mantrat istället för tankarna. Då blir det enklare att betrakta tankarna utifrån. Detta är sedan en förmåga vi tar med oss även utanför meditationen som hjälper oss att detektera olika negativa tankemönster vi har och möjliggör det därför för oss att avbryta dem innan vi dras ner i en spiral av negativitet.

Mantrameditation gör även att andningshastigheten regleras. Vi andas djupare, långsammare och mer rytmiskt. Det får samma positiva effekter på kroppen och sinnet som djupandning.

Varför dessa konstiga ord då? Ja det är ju inte konstigare än yogaställningarna. Egentligen. Yogan har ju kommit till oss från Indien. Yogan är framtagen av Indiska mästare och på samma sätt som de tog fram yogaställningarna utformade de också olika mantran. Många av oss betraktar inte längre Yogan som något flummigt och spooky. Men det gjorde vi en gång i tiden. Nu är det dags att våga använda mantran och se vilka effekter det får på vårt välmående på samma sätt som yogan. :)

Är du nyfiken på att veta mer? Du vet väl att jag erbjuder privatlektioner i meditation?

Du har väl inte missat förra veckans avsnitt av The Game Changers Podcast? Där ägnar Jenny och jag ett helt avsnitt till att prata om Meditation. Vi pratar om hur meditation påverkar oss i vår vardag, hur vi får in det i vårt liv och mycket mer!

Jag börjar min paus med en paus.

IMG_20180930_142337_892.jpg

Hej på er!

Imorgon börjar min 6 månader långa tjänstledighet. Det känns helt rätt men också lite konstigt. Ovant. Mattias och jag tillbringade lördagen och en del av söndagen på Sankt Jörgen Park och det är också där bilden ovan av mig är tagen.

När vi åkte hem satt det i ryggmärgen att imorgon är det jobb igen. Det är ju måndag. Men det är det inte. För jag skall vara hemma med Charlie. Måndag, tisdag och onsdag. Som jag har längtat och ändå känns det lite konstigt när jag nu är här. Vi behöver inte tänka på att göra matlåda till Charlie ikväll. Jag behöver inte stå och göra smoothiesar för att ta med mig till jobbet imorgon bitti. Vi kan bara vara. Ta dagen som den kommer.

Jag kände så mycket inspiration när jag vi var på Sankt Jörgens. Jag kommer att åka dit och sitta i hotell-lobbyn och jobba emellanåt. Jag skall skapa online-program bland annat och även om jag älskar vårt hus är det bra med input och inspiration utifrån emellanåt.

20180930_105703.jpg

Min plan är också att göra i ordning ett av rummen i källaren till ett yoga- och meditationsrum. Då kan jag ta emot klienter där samt att jag verkligen känner att jag behöver ett eget rum att vara i när jag yogar och mediterar. Nu i somras yogade jag ute i vår trädgård nästan varje morgon och det var så skönt att ha en egen plats. Jag saknar det. Nu funkar det inte längre att yoga utomhus här.

Men jag skall börja min tjänstledighet från mitt arbete som projektledare med en vecka av att bara vara. Jag skall inte tänka på mitt eget företag alls. Jag skall koppla av, laga god vegansk mat, vara med Charlie, läsa böcker och göra det jag känner för. En slags omstart innan jag kör igång. Inget postande vare sig här eller på instagram eller facebook. Jenny och jag har nu fått igång ett konto för vår podcast på Instagagram @thegamechangerspodcast men det kontot kommer Jenny rodda kommande vecka. Fredagens avsnitt kommer att handla om Meditation och det har jag redan förberett och schemalagt. Så jag tror att jag skall kunna hålla mig ifrån att tänka på jobb den här veckan.

Jag hoppas att ni har haft en helt underbar helg!

Att ta hand om sig själv är inte egoistiskt <3

20180914_151910.jpg

I fredags anordnade jag, tillsammans med mina vänner i Andromeda Health; Maja och Jenny vårt första endagsretreat. Vi yogade, mediterade, och åt fantastiskt god, klimatsmart, hälsosam helvegetarisk mat.

Det bästa av allt är de intressanta samtal och de möten som sker under ett retreat. Det gör gott i hjärtat att se människor ta sig själva på allvar och faktiskt ge sig själva en stund där de fokuserar på sitt eget välmående. Att ta hand om sig själv är inte egoistiskt. Mår du bra sprider du en bra stämning omkring dig. Mår du dåligt riskerar du att sprida en dålig stämning omkring dig. Det handlar inte om att vi inte får må dåligt emellanåt. Det handlar om när vi sätter sådan press på oss själva att vara andra till lags att vi till slut börjar läcka frustration och ilska.

Känner du att det är dags att ta hand om dig själv ordentligt är du välkommen på vår retreathelg 12-14:e oktober. Du kan läsa mer om den här.

20180914_132851.jpg


Att ta emot.

IMG_20180804_213559 (1).jpg

Som kvinna och mamma är det lätt att glömma bort att även vi behöver ta emot ibland. Att yoga och meditera samt äta hälsosam växtbaserad mat är för mig ett sätt att ta hand om mig själv. Men ibland kan det vara skönt att ta emot utifrån. Att bara få luta sig tillbaka och ta emot. Det slog mig för någon dag sedan att jag verkligen behöver det.

Jag har brottats med först en vanlig förkylning och sedan en bihåleinflammation och under tiden med bihåleinflammationen var min älskade man och besteg Kebnekaise. Då hade jag ensam huvudansvaret för Charlie, vår fyraåring. Jag försökte få tillfällen att vila och ta det lugnt i stillhet men jag insåg att jag även behöver fylla på. Att ta emot. Inte bara vara.

Att ta emot kan vara knivigt för många av oss. Jag växte upp med en ensamstående, fantastisk mamma men när jag var fjorton började hon få regelbunda skov av maniska perioder till följd av sin bipolära sjukdom och sin schizofreni. Det gav väldigt lite utrymme för mig att få ta emot. Så jag tror att jag någon gång vid den tiden stängde jag av det behovet. Eller tryckte ner det snarare. För jag tror att vi alla behöver ta emot emellanåt.

Efter den här perioden, då jag själv var sjuk och tog hand om Charlie har det kommit över mig så tydligt. Jag vill bli ompysslad och ta emot. Jag behöver det. Så jag gjorde något väldigt olikt mig. Jag bokade tid för 50 min massage och en god rawfood lunchbuffé på ett spa. Nu på lördag. Efteråt blir det en stund i spat med bastu och kanske en god bok.

När blev du själv ompysslad senast? Är du kanske riktigt bra på att göra det? Dela gärna med dig av dina tips i så fall :)